Family Business Review – Lente – Zomer 2019

Nederlands  |  Français

Vlaamse ondernemers Top 2019

Ondernemerschap, over grenzen en generaties heen

Met Michèle Sioen, de CEO van Sioen Industries, en Guido Vanherpe, de CEO van La Lorraine Bakery Group, als gasten blikken we terug op een inspirerende avond.  Tijdens de tweede editie van de Vlaamse ondernemers Top op woensdag 27 maart in La Brugeoise vertelden ze hoe zij het familiale karakter van hun bedrijf bewaren en willen doorgeven aan de volgende generatie.

Guido Vanherpe

“Never stop learning because life never stops teaching.”

Om het roer van een familiebedrijf over te nemen, moet je je eerst bewijzen. Dat gold in ieder geval voor Michèle Sioen en Guido Vanherpe. En dat zal ook gelden voor hun kinderen als de tijd daar rijp voor is. Hun kinderen zullen bijvoorbeeld eerst elders ervaring moeten opdoen. Dat kan in een ander bedrijf zijn of in het buitenland. En ze zullen verschillende talen machtig moeten zijn.

De sleutel naar een succesvolle overgang

Loslaten is een proces dat in golfbewegingen gebeurt. Een manier om die golfbewegingen onder controle te houden, is, volgens Vanherpe, wederzijds respect en (proactief) blijven communiceren met de voorgaande generaties.

Het plezier van ondernemen

Annelies Van Herck, nieuwsanker bij de VRT en moderator van de avond, vroeg hun ook wat het plezier is van ondernemen.  Het antwoord was unaniem: klanten gelukkig maken, een nieuwe klant aanwerven of nieuwe projecten doorvoeren. Of een nieuw product op de markt brengen en dan zien dat het de juiste beslissing was. En daar fier op zijn!

Levenslang leren

In ondernemerschap kun je blijven leren. Levenslang leren en je als persoon blijven ontwikkelen. Je evolueert dan ook constant, want je staat iedere dag in contact met klanten en leveranciers. Tegelijkertijd moet je de snelle evolutie van productietechnieken bijhouden. Alles gaat altijd maar sneller en sneller. Dat maakt de job net heel divers en boeiend.

Belgen vs. de wereld

Contact met andere bedrijfsculturen is een verrijking voor een bedrijf. Het kan je bedrijf zelfs beter maken. Je kunt veel leren van het ondernemerschap in andere culturen maar je moet je daarvoor openstellen.

Als Belgen zijn we eerder bescheiden. Net omdat ons land klein is, moeten we ons openstellen en connecteren met andere culturen. Andere culturen ervaren ons vaak als heel direct, to the point. Misschien zelfs té direct. Maar met andere bedrijfsculturen samenwerken, maakt deel uit van het ondernemerschap.

Ondernemen zit in het bloed

Waarvan droomden de twee ondernemers als kind? Wat wilden ze worden? Voor beiden was het antwoord zeer duidelijk: ondernemen zit in hun bloed. Ze kunnen zich geen andere richting dan het ondernemerschap voorstellen. Het is hun passie. Ze zijn dan ook heel bewust in de voetsporen van hun ouders getreden.

> Foto’s : Een uniek event op een unieke locatie, de voormalige turbinezaal van Bombardier.
Video
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1