Familiebedrijvenbarometer: vijf aanbevelingen om verder te bouwen aan gezonde familiebedrijven

Het belang van familiebedrijven voor de Belgische economie is overduidelijk. Een derde van het Belgische bruto nationaal product wordt gegenereerd door familiebedrijven, net als 45% van de tewerkstelling.

Lees verder


Naar de volledige studie


Ik neem contact op met de expert

Percentage van de Belgische familiebedrijven dat binnen de vijf jaar een eigendomsoverdracht voorziet.

 

 

Wanneer de eigendomsoverdracht van het familiebedrijf is voorzien binnen de vijf jaar, dan zijn het in 54% van de gevallen de kinderen van de huidige eigenaars die het bedrijf overnemen.

Percentage van de familiebedrijven dat over een familiecharter beschikt.

 

 

 

Het belang van familiebedrijven voor de Belgische economie is overduidelijk. Een derde van het Belgische bruto nationaal product wordt gegenereerd door familiebedrijven, net als 45% van de tewerkstelling.

Bij ondernemers en familiale aandeelhouders gaat een belangrijk deel van hun leven, tijdsbesteding en (privé)vermogen naar hun bedrijf.

Familiebedrijven staan ook voor familiale geschiedenis, het samenwerken van familieleden over de generaties heen, voor het samen opbouwen en voor het overdragen van de ene generatie op de andere.

Een familiebedrijf besturen en beheren vergt dan ook een bijzondere aanpak.

Bij Degroof Petercam kennen we de noden en bezorgdheden van familiebedrijven zeer goed. Niet alleen omdat we zelf een familiebedrijf zijn, maar ook omdat onze private bankers die gespecialiseerd zijn in familiebedrijven, vele ondernemersfamilies bijstaan in het beheer van hun privé- en professioneel vermogen.

Om onze praktijkervaring op een gestructureerde manier te toetsen en om een inschatting te maken van hoe positief familiebedrijven tegenover de toekomst staan, vroegen we de Katholieke Universiteit Leuven om een onderzoek uit te voeren bij Belgische bedrijven en familiebedrijven.

De resultaten van dit onderzoek geven een duidelijk zicht op de uitdagingen voor (familiale) ondernemers. En dat voor zowel hun bedrijf (bestuur, overdracht, groei, financiering, …), het familiale aandeelhouderschap (het besturen van de familie, ondernemerschap ontwikkelen bij de volgende generatie, …) als op sociaaleconomisch vlak (loonkost, vennootschapsbelasting, mobiliteit, …).

Op basis van hun bevindingen formuleerden de onderzoekers vijf concrete aanbevelingen die ondernemende families kunnen helpen in het verder uitbouwen van een gezonde, duurzame toekomst.

1.    Werk tijdig de overdracht grondig uit
2.    Formuleer een gedeelde eigenaarsvisie
3.    Bestuur ook en vooral de familie
4.    Bestuur het bedrijf met externen in de raad van advies/raad van bestuur
5.    Zorg voor verantwoordelijk eigenaarschap van het familiebedrijf

De volledige studie kunt u hier raadplegen. En uiteraard staan ook onze private bankers altijd ter beschikking om uw vragen te beantwoorden over onder andere financiering, overdracht, familiecharters, …

Ik neem contact op met de expert

Marc Vankeirsbilck
Head of Family Business Solutions Flanders
Private Banking
m.vankeirsbilck@degroofpetercam.com
T +32 475 37 01 57

Video
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1