BUSINESS CASE

“Lef en goesting”

Een maand voor het begin van de financiële crisis gaven Vio-oprichters Steven Holvoet en Marianne Kindt hun baan in de uitzendsector op om hun eigen interimkantoor te beginnen. Terwijl de arbeidsmarkt kromp, stampten zij hun interimkantoor uit de grond. Daarbij vertrokken ze vanuit de sterktes van de werknemer om een match op lange termijn te verkrijgen tussen werknemer en werkgever. “Er zullen er toen wel veel hebben gedacht dat we een stel geitenwollensokken waren en goed gek”, lachen ze nu.

Minder dan tien jaar later is Vio Interim & HR uitgegroeid van een kantoor met drie mensen tot een bedrijf dat 140 werknemers tewerkstelt in 35 kantoren verspreid over Vlaanderen. Eind vorig jaar stapte SD Worx mee in het kapitaal van Vio door de participatie van private equity-speler Down2Earth over te nemen.

Degroof Petercam Corporate Finance begeleidde Vio Interim zowel in 2015 toen Down2Earth in het kapitaal van Vio stapte, als in 2017 toen SD Worx aan boord kwam.

 

Lees verder


Ik neem contact op met de expert

“Ondernemen is doen”

Steven Holvoet

Wat heb je als ondernemer nodig? Steven en Marianne moeten er niet over nadenken: “Lef en goesting”. Want ondernemerschap is volgens hen in de eerste plaats het durven grijpen van momenten en het durven springen. Een gesprek over onder meer lef en goesting, evenwicht en loslaten.

Een interimkantoor beginnen in 2009. Jullie durven risico’s te nemen!

Steven: “Ondernemen is doen. Als je blijft stilstaan bij alles wat fout zou kunnen lopen, dan doe je uiteindelijk niets. Je moet durven te springen en vanaf dan moet je je kunnen aanpassen aan de omstandigheden. We geloofden in ons idee en in het verschil dat we konden maken. We waren klaar om de sprong te wagen. Dat we in een moeilijke periode zijn begonnen, heeft uiteindelijk het DNA van Vio mee bepaald. Het heeft ons meteen gedwongen om kostenefficiënt te zijn en vast te houden aan de dingen waarin we geloven. Het heeft onze waarden en onze mensen sterker gemaakt.”

Vio is de voorbije jaren ontzettend gegroeid en ook vandaag zijn jullie de sterkste groeier in de sector. Hadden jullie dat in 2009 kunnen vermoeden?

Marianne: “Heel duidelijk: nee. We zijn vertrokken vanuit een aanpak waar we 100% achter stonden, maar we wilden ook en vooral een omgeving creëren waarin wij en onze mensen zich goed voelen. Daarmee is het begonnen. De rest is voortgevloeid uit het feit dat we er trouw aan zijn gebleven.”

Steven: “Er zijn ook zeer weinig opportuniteiten die we niet hebben gegrepen. Er zijn regio’s waar we een kantoor hebben geopend omdat we een medewerker hadden die daarheen verhuisde. Of omdat cliënten ergens een nieuwe vestiging openden en vroegen of we met hen meegingen. Ook daar zijn we gesprongen. Dat alles zo goed is uitgedraaid, is deels aan geluk toe te schrijven.”

Marianne: “We zijn er ook altijd in geslaagd, bewust of onbewust, om ons te omringen met mensen van wie we veel hebben bijgeleerd, mensen met wie we dezelfde visie delen: medewerkers, collega-ondernemers, aandeelhouders, adviseurs, leden van onze raad van bestuur… Ook dat heeft bijgedragen tot het succes van Vio.”

Je hebt het over aandeelhouders en leden van de raad van bestuur. Op een bepaald moment hebben jullie de beslissing genomen om externe aandeelhouders aan te trekken. Sindsdien zijn er een aantal wijzigingen geweest in het aandeelhouderschap van Vio. Hoe hebben jullie dat ervaren?

Marianne: “Elke verandering in het aandeelhouderschap viel samen met een kwalitatieve sprong voor Vio. Om de stap te zetten van klein naar middelgroot en van middelgroot naar groot was er een andere soort expertise en een andere soort samenwerking nodig. Met Down2Earth hadden we een private equity-speler als partner. We hebben erg veel van hen geleerd, maar we wisten dat het om een tijdelijk partnerschap ging. Met SD Worx zetten we een nieuwe stap, waarbij Vio kan steunen op een langetermijnpartner en tegelijkertijd zijn eigenheid kan behouden.”

Steven: “De groei van Vio maakt ook dat er een andere rolverdeling nodig is. Zowel wat de aandeelhouders als wat ons betreft. Als duo denk ik dat Marianne en ik perfect zijn voor de onderneming die Vio vandaag is. Maar ook wij hebben onze limieten, en die moet je kunnen toegeven. Vio wil en moet verder groeien. Daarom is het goed dat ook wij een andere rol gaan opnemen. We blijven betrokken en blijven waken over de filosofie en de eigenheid van Vio, maar nemen een minder operationele rol op ons.

Zeven dagen per week, 52 weken per jaar met je zaak bezig zijn is normaal als ondernemer. Voor veel ondernemers is dat de realiteit tot wanneer ze hun bedrijf in zijn geheel verkopen, vaak als ze 60 of 65 jaar oud zijn. Gradueel externe aandeelhouders aantrekken, heeft ons toegelaten om het anders te doen, enerzijds dus operationeel, maar anderzijds ook financieel. En ook dat motiveert om te blijven doorgaan.”

Jullie geven ook een deel van de controle uit handen. Hoe moeilijk is dat?

Marianne: “Ik heb geen problemen met loslaten… behalve als het om mijn kinderen gaat. En Vio is er een van. Het is dus inderdaad zoeken naar een nieuw evenwicht. Wat volgens mij trouwens een van de meest constante maar ook een van de moeilijkste factoren is van het ondernemerschap. In de beginjaren zoek je naar een work life balance; daarna zoek je naar een evenwicht tussen waar je wel en waar je geen energie in steekt, tussen kansen die je wel en niet grijpt… en nu is het zoeken naar een nieuw evenwicht in onze rol in het bedrijf.”

Steven: “Het heeft iets schizofreens. Vio is ontstaan uit onze eigen overtuiging dat we het beter konden doen. Maar nu zijn het anderen die de filosofie waarop die overtuiging is gebouwd, zullen uitdragen. Dat vergt ontzettend veel vertrouwen en het is inderdaad een evenwichtsoefening. Maar we doen dat samen met mensen in wie we alle vertrouwen hebben.”

Waar komt dat vertrouwen vandaan? Wat is voor jullie bepalend om al dan niet met iemand samen te werken?

Marianne: “Wat je ervan overtuigt dat iemand goed werk zal leveren? Buikgevoel. Als je intensief wilt gaan samenwerken met iemand, is de persoonlijke klik zo belangrijk. En ook daar speelt die gedeelde visie weer een belangrijke rol. Daarnaast moet je ook samen plezier kunnen maken. Toen we in 2015 een private equity-speler wilden aantrekken, waren er verschillende mogelijke kandidaten. Hen allemaal ontmoeten en leren kennen, voorstellen afwegen en projecten uitwerken was ontzettend intens en uitputtend, want ondertussen moest natuurlijk ook ons ‘normale’ werk worden gedaan. In die periode leefden we bijna samen met het corporate finance team dat ons begeleidde. We hebben toen ontzettend veel gelachen. Dat doen we trouwens nog altijd. Het zijn momenten die je niet vergeet.”

Een laatste vraag: een minder operationele rol zou ook kunnen betekenen dat er wat tijd vrijkomt. Beginnen jullie opnieuw? Een nieuwe onderneming?

Marianne: “Met Vio hebben we ons eigen verhaal geschreven en daar werken we nog aan verder. Het is dus niet onze bedoeling om zelf opnieuw van nul te beginnen. De samenwerking met onze raad van bestuur is altijd erg positief en constructief geweest. Door nu zelf enkele bestuursmandaten op te nemen, hopen we om ondernemerschap en jong ondernemerschap te blijven ondersteunen.”

Video
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1