Vooruitzichten

Het globale economische herstel is opmerkelijk sterk gebleken in 2017. Vooral de prestatie van de eurozone heeft de verwachtingen van velen overtroffen. Maar ook China en de VS hebben een belangrijk aandeel gehad in de versnelling van de globale conjunctuur. Toch hebben die drie belangrijke economische blokken dit najaar nog het potentieel om economische verrassingen te leveren.

Lees meer

Michiel Verstrepen

Economist

Voor elke regio belichten we hieronder een belangrijke horde die dit najaar moet worden genomen. In oktober staat voor China het partijcongres op de agenda, voor de eurozone is dat de aankondiging van de ECB over de afbouw van de monetaire steunmaatregelen en voor de VS zijn dat de economische naweeën van de orkanen die eerder over Amerikaans grondgebied raasden.

Chinees partijcongres en de prioriteiten voor de Chinese economie

Het 19de partijcongres van de Communistische Partij van China ging officieel van start op 18 oktober 2017. Zowel het toekomstige leiderschap als de beleidsprioriteiten voor de volgende vijf jaar zullen uit de doeken worden gedaan. Naar alle waarschijnlijkheid zal president Xi zijn controle over de partij consolideren. Daardoor zal hij ook beter in staat zijn om de centraal geleide economie te beheersen. Bovendien zullen de Chinese beleidsmakers hervormingen moeten doorvoeren om het Chinese schuldenrisico te beperken en tegelijkertijd de consumptie op peil te houden. Vroeg of laat zullen de hervormingen wegen op het groeiritme, dat op middellange termijn sowieso onder druk staat door een vergrijzende populatie.

Afbouwen kwantitatieve verruiming in de eurozone

Tegen de achtergrond van een sterk herstel heeft de ECB aangekondigd dat ze tijdens dit najaar een besluit zou nemen over de toekomst van haar beleid van kwantitatieve verruiming (QE). Een aankondiging van een geleidelijke afbouw zou eventueel al op de beleidsvergadering van 26 oktober kunnen gebeuren. Hoewel de aantrekkende economische groei pleit voor een afbouw van de steunmaatregelen, blijft de nog steeds teleurstellende inflatie suggereren dat de ECB heel voorzichtig te werk zal moeten gaan. Bovendien heeft de recente appreciatie van de euro ervoor gezorgd dat er nog meer neerwaartse druk kan ontstaan op de prijzen in de eurozone. Een graduele aanpak is daarom waarschijnlijk. Voorzitter Draghi gaf al aan dat er voorlopige gesprekken zijn geweest om de voor- en nadelen van verschillende scenario’s ten opzichte van elkaar af te wegen. Uiteindelijk zou dan ook het lage rentebeleid kunnen worden afgebouwd, hoewel dat nu nog verre toekomstmuziek blijft.

Fiscale orkaan in de VS

Door de noodhulp voor de schade van orkaan Harvey en Irma is de jaarlijkse fiscale deadline voor een nieuwe begroting dit jaar uitgesteld. Het schuldenplafond, het budget dat de federale overheid kan lenen, wordt drie maanden verhoogd waardoor er noodhulp kan worden vrijgemaakt voor de staten die werden getroffen door de orkanen. Die deal werd bekendgemaakt na onderhandelingen tussen president Trump, de republikeinse en de democratische partijtop. Door de deal is het fiscale hete hangijzer naar de maand december doorgeschoven. De democratische partij zou allicht in december opnieuw een uitbreiding van het budget kunnen verkiezen. Belangrijke stemmen binnen de republikeinse partij daarentegen benadrukken de oplopende schuldgraad van de Amerikaanse overheid. Bovendien is Trump nog altijd op zoek naar een belangrijke beleidsdaad en nu de eerste samenwerking met het Congres een feit is, valt het niet uit te sluiten dat er nog meer zullen volgen. Een fiscale hervorming of een forse toename in infrastructuurinvesteringen liggen dan in het verschiet. Maar de onderhandelingen zullen uiterst moeilijk zijn. De verwachtingen van de financiële markten over een fiscale hervorming zijn al tamelijk gedaald sinds Trumps verkiezing en blijven vooralsnog erg laag. Een fiscale orkaan lijkt daarom niet waarschijnlijk, hoewel hij een grote impact zou kunnen hebben indien hij toch zou plaatsvinden.

Video
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1