Vooruitzichten

De wereldeconomie is in 2018 langzaam aan het afkoelen. Naar alle waarschijnlijkheid zal die vertraging zich voortzetten in de laatste maanden van het jaar en de eerste helft van 2019. De afkoeling is eerder het gevolg van een indrukwekkende expansie in 2017 dan van specifieke gebeurtenissen. We bespreken hieronder drie gebeurtenissen die de globale financiële markten nog voorgeschoteld krijgen.

We beginnen met de OPEC-meeting in december in Wenen. Vervolgens gaan we naar de VS, waar Trump zijn beleid zal moeten aanpassen in het licht van de uitkomst van de midterm-verkiezingen. Tot slot zoomen we in op een mogelijke doorbraak in de brexit.


Print het artikel

Michiel Verstrepen

Economist

OPEC-meeting

Op 6 december zal in Wenen de volgende OPEC-meeting plaatsvinden. Het kartel van olie-exporterende landen staat onder spanning door de turbulentie van de olieprijs gedurende de voorbije maanden. Zo’n twee jaar geleden besloot OPEC om haar productie te beperken. Het globale aanbod, gesteund door de Amerikaanse schalieproductie, bleek namelijk meer dan voldoende om aan de globale slapbakkende vraag te voldoen. Het akkoord bleek een succes, onder andere dankzij de implosie van de Venezolaanse productie en de toegenomen problemen in Libië. Tussen het akkoord van november 2016 en september 2018 ging de prijs van een vat olie van 40 dollar naar 80 dollar. De laatste maanden is de olieprijs opnieuw fors gecorrigeerd. De import van Iraanse olie door enkele landen, ondanks Amerikaanse sancties en de afkoelende globale economie, is een belangrijke oorzaak. De OPEC-landen worden vandaag dus geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Daarnaast zal ook de reactie van belangrijke niet-OPEC-producenten, zoals Rusland en Mexico, van groot belang zijn.

Trump en het nieuwe Congres

Op 6 november trokken de Amerikanen opnieuw naar de stembus. De leden van het Huis van Afgevaardigden en een derde van de Amerikaanse Senaat waren de inzet van de verkiezingen. Daarnaast vonden er op dezelfde dag gouverneursverkiezingen plaats in het merendeel van de staten. Nog belangrijker: de midterm-verkiezingen waren een nationale populariteitstest geworden voor het beleid van Trump. Zijn economische beleid heeft een belangrijk aandeel gehad in het verloop van de Amerikaanse rentes, de dollar en de aandelenmarkten. De vraag is nu in welke mate zijn economische beleid zal veranderen met een Huis van Afgevaardigden dat in handen is van de Democraten. Bijkomstige fiscale stimulusmaatregelen zitten er daarom niet aan te komen. Hij blijft wel een aanzienlijke marge hebben in zijn handelsbeleid. Gezien de impact die de handelsspanningen al hebben gehad op de financiële markten, zullen zijn volgende beslissingen over handel tijdens de volgende twee jaar met veel aandacht worden gevolgd.

Brexitdeal voor Kerstmis?

Op het moment van schrijven is er nog geen sprake van een uittredingsovereenkomst tussen het VK en de EU. Een duidelijke regeling van de Ierse grenskwestie lijkt een van de grootste struikelblokken. Er heerst nog altijd verdeeldheid over de juiste aanpak zowel binnen het VK zelf als tussen het VK en de EU. Doordat een akkoord lang op zich laat wachten, is er in toenemende mate sprake van het zogenaamde “no deal”-scenario. Die situatie doet zich voor als er op 29 maart 2019, twee jaar na de start van de artikel 50 procedure, geen akkoord is geratificeerd. Toch blijft het mogelijk dat er nog een deal komt voor het einde van het jaar. Dat zou een grote opluchting betekenen, vooral voor het VK. Maar zelfs als er sprake is van een overeenkomst, zullen veel details later moeten worden ingevuld. Kortom, de onzekerheid rond het verdere verloop van de brexit zal groot blijven, met of zonder deal.

Video
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1