Vooruitzichten

Het sterk herstel van de wereldeconomie lijkt aan te houden. De positieve groeicijfers brengen de financiële markten naar nieuwe recordniveaus. Net daarom mogen we niet op onze lauweren rusten en is het belangrijk alert te blijven. Terwijl 2017 gekenmerkt werd door politieke risico’s, zijn de risico’s voor 2018 veel minder duidelijk. Maar dat betekent niet dat ze geheel afwezig zijn. We bespreken hier drie risico’s die een rol kunnen spelen tijdens de eerste maanden van het nieuwe jaar.

Lees meer

Artikel printen

Michiel Verstrepen

Economist

Nieuw leiderschap bij de Fed

Begin februari zal de ambtstermijn van Fed-voorzitter Janet Yellen op zijn einde lopen. President Trump heeft Jerome Powell aangesteld als haar opvolger. Yellen volgde in 2014 Ben Bernanke op als eerste vrouwelijke leider van de Amerikaanse centrale bank. Onder haar beleid werden kwantitatieve versoepelingsmaatregelen afgebouwd en de beleidsrente verhoogd naar aanleiding van een sterker wordende Amerikaanse economie. Powell staat bekend als een bruggenbouwer. Op vele vlakken zal zijn beleid een verderzetting zijn van het bestuur onder Yellen. Een belangrijk verschilpunt met Yellen is wellicht zijn minder positieve houding tegenover de toegenomen regulering van de financiële sector. Zoals de kaarten nu liggen, is het waarschijnlijk dat de eerste renteverhoging onder zijn bewind al in maart zal plaatsvinden. De bijhorende persconferentie zal sterk geanalyseerd worden. Er zal in het bijzonder gelet worden op signalen die hij zou kunnen geven om de lage inflatieverwachtingen aan te wakkeren.

Italiaanse impasse

Op 4 maart zullen de Italianen naar de stembus trekken. Gezien de populariteit van eurosceptische partijen en de financieeleconomische situatie van Italië lijken de verkiezingen één van de belangrijkste politieke risico’s van het eerste deel van 2018. De radicale Vijfsterrenbeweging bevindt zich volgens peilingen aan de kop van het peloton, samen met de Democratische Partij van voormalig premier Renzi en huidig premier Gentiloni. Ook Forza Italia van Berlusconi en het regionalistische Lega Nord doen het goed in de peilingen. Daarnaast zijn nog een reeks kleinere partijen in opmars. Hoewel vele partijen in het verleden eurosceptische ideeën hebben geuit, zijn enkele partijen hier wat op teruggekomen en lijkt de versnippering van het politieke landschap op dit moment een groter risico dan een uittreding van Italië uit de eurozone. De regeringsvorming belooft moeilijk te worden en recente voorbeelden uit Spanje en Duitsland tonen aan dat dit wel eens heel lang kan aanslepen. Een politieke patstelling is het laatste wat de Italiaanse economie nodig heeft. De hoge publieke schuldgraad en de problemen met de Italiaanse banksector moeten worden aangepakt.

Brexit en NAFTA

De brexit-onderhandelingen zullen een nieuwe fase ingaan. In 2017 werd een akkoord bereikt over de kostprijs van de scheiding met de EU, over Noord-Ierland, en over de rechten van EU-burgers. Zo werd de eerste onderhandelingsfase afgesloten. De tweede fase, die zal gaan over een overgangsregeling en de vorm van de uiteindelijke handelsrelaties tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, wordt waarschijnlijk moeilijker. Bovendien lijkt de positie van premier May intern sterk verzwakt, waardoor de onderhandelingen niet van een leien dakje zullen verlopen. Ook in Noord-Amerika lopen de onderhandelingen tussen de VS, Mexico en Canada moeizaam in de context van het Amerikaanse vrijhandelsakkoord NAFTA. Zowel de brexit-onderhandelingen als de onderhandelingen over het NAFTA-verdrag kunnen mogelijk escaleren. En dat zal invloed hebben op de financiële markten.

Video
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1