Wealth ReviewWinter 2019

Nederlands  |  Français

Vooruitzichten

Na het woelige 2018 blijven de kaarten moeilijk liggen in het nieuwe jaar. Belangrijke uitdagingen staan voor de boeg. We bespreken hieronder drie vragen die de globale financiële markten voorgeschoteld krijgen in de eerste maanden van het jaar. Slaagt de Europese economie erin om zonder bijkomende monetaire stimulus haar groei in stand te houden? Hoe zal het handelsconflict tussen de VS en China verder evolueren? En welke brexit zullen we voorgeschoteld krijgen?


Michiel Verstrepen

Economist

Eurozone zonder steun

Tijdens de laatste meeting van de ECB van 2018 kondigde ze, zoals verwacht, het einde van het veelbesproken aankoopprogramma aan. De uitdaging voor de Europese economie bestaat er nu in om voort te kunnen op eigen kracht. Toch blijft aanzienlijke monetaire ondersteuning aanwezig. Het blijft uitkijken naar signalen over hoe vergaand die resterende ondersteuning zal zijn. De eerste belangrijke meetings van de ECB vinden plaats op 24 januari en op 7 maart. Op korte termijn blijft het uitkijken naar nieuws over een bijzonder beleidsinstrument: de zogenaamde gerichte langerlopende herfinancieringstransacties (targeted longer-term refinancing operations of TLTRO’s). Dat zijn instrumenten van de ECB waarbij ze langlopende leningen aan banken aanbiedt. Van een eerste renteverhoging zal nog weinig sprake zijn. De Europese economie sputtert sinds enkele maanden en vooral sommige landen lijken het moeilijk te hebben, Italië in het bijzonder. De Italiaanse economie lijkt opnieuw af te stevenen op een periode van stagnatie of zelfs negatieve groei. De Italiaanse banken zouden dus zeker gebaat zijn bij een nieuwe ronde TLTRO’s.

Wapenstilstand of handelsoorlog

De escalatie van de handelsspanningen tussen de VS en China waren een van de belangrijkste oorzaken voor de turbulentie op de financiële markten in 2018. Gelukkig konden de presidenten Trump en Xi een akkoord sluiten over een wapenstilstand voor drie maanden. Vanuit Chinese hoek zagen we al de opschorting van de extra Chinese importheffingen op voertuigen afkomstig van de VS. Daarnaast zou China ook weer grote hoeveelheden Amerikaanse sojabonen opkopen. De VS stelden op hun beurt een tariefverhoging op Chinese import uit, die normaal zou ingaan vanaf 1 januari. Het valt nu af te wachten of beide wereldmachten in staat zullen zijn om het tijdelijke akkoord te respecteren. Want de onderliggende problemen lijken ongewijzigd en Trump staat erom bekend niet veel geduld te hebben. Tijdens de wapenstilstand zouden de partijen vooruitgang willen boeken over heikele thema’s zoals intellectuele-eigendomsfraude, gedwongen overdracht van technologie en non-tarifaire handelsbelemmeringen. De wapenstilstand loopt af in maart en de kans is groot dat niet voor alle problemen een oplossing zal worden gevonden. Daarnaast is het ook uitkijken naar de evolutie van de Chinese economie, die ondanks steunmaatregelen, sterk blijft afkoelen.

Brexit-deadline

Op 29 maart is het uiteindelijk zo ver. Het VK zal de EU verlaten. Het brexit-dossier kan nog alle kanten op, waardoor er grote onzekerheid blijft. Het slechtste scenario waarin het Verenigd Koninkrijk zonder een akkoord de Europese Unie zou verlaten, het zogeheten ‘no deal’-scenario, blijft voorlopig het minst waarschijnlijke. Indien de deadline niet wordt uitgesteld, zal de officiële scheiding een van de belangrijkste politieke gebeurtenissen van het jaar worden, die de financiële markten niet onberoerd zal laten.

Video
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1