Wealth ReviewZomer 2019

Nederlands  |  Français

Tegenvallende groei, lage inflatie en meer stimulus

De wereldeconomie liet het afgelopen jaar altijd maar meer tekenen van vertraging optekenen. De industriële activiteit en het vertrouwen staan stevig onder druk door de oplopende handelsspanningen tussen de VS en China. Een positieve ommekeer ligt niet onmiddellijk in het verschiet. Tegen die achtergrond staan centrale banken klaar om het monetaire beleid verder te versoepelen.

Hans Bevers

Chief Economist

Het vertrouwen in de verwerkende nijverheid ging zowat overal ter wereld lager. Dat is in belangrijke mate toe te schrijven aan de fors opgelopen spanningen tussen de VS en China. De wereldhandel stagneert en de vooruitzichten met betrekking tot nieuwe investeringen zijn duidelijk versomberd.

Echte duurzame opwaartse inflatiedruk is op dit moment nauwelijks te bespeuren.  In de opkomende landen liep de inflatie recent wel op maar dat kwam vooral door een tijdelijke stijging van de voedingsprijzen, met name in China. In de eurozone schommelt de kerninflatie rond een magere 1%, terwijl het cijfer in de VS recent terugliep tot 1,6%. Ook in Japan blijft de inflatie ruim onder de doelstelling van de centrale bank.

De combinatie van tegenvallende groei, ondermaatse inflatie en voortdurende geopolitieke onzekerheid leidde ertoe dat de meeste centrale banken veel voorzichtiger werden in hun communicatie. De meeste onder hen openden recent de deur voor meer monetaire stimulus. De financiële markten rekenen erop dat dit de volgende maanden ook effectief zal gebeuren.

Video
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1